za rezervacijo nas kontaktirajte059 972 491

POSEBNE TRGATVE

Vina posebnih trgatev imenujemo tudi predikatna vina. Že ime posebne trgatve nam veliko odkrije o načinu dozorevanja grozdja, času zorenja in tudi o načinu trgatve. Pri nekaterih posebnih trgatvah moramo počakati samo 10 dni po polni zrelosti grozdja in že pridelamo pozno trgatev. Drugič je potrebno čakati na zelo nizke temperature, da grozdje nekaj dni zmrzuje pri jutranjih temperaturah vsaj od – 5 do -7 °C. Ko grozdje tako zmrznjeno potrgamo, dobimo izredno naravno koncentriran mošt, iz katerega po končanem alkoholnem vrenju dobimo ledeno vino. Zaradi izjemno visokih sladkornih stopenj v grozdju namenjenemu za vina posebnih trgatev, le-ta ne povrejo do konca. Pozne trgatve so v glavnem polsuha in polsladka vina, višji predikati pa velikokrat tudi sladka vina. Zaradi ostanka nepovretega sladkorja v vinih posebnih trgatev so le-ta primerna pri sladkih jedeh, visoki predikati pa tudi kot krona – zaključek svečanega dogodka. Zelo pomembno je, da vina posebnih trgatev primerno ohladimo preden jih ponudimo gostom, najbolje med 11 in 14 °C.

Kolednik – pozna trgatev
koled pozVino posebne trgatve je najboljše med najboljšimi. Grozdje na trti dozoreva zelo dolgo, sladkorne stopnje so visoke in ko grozdne jagode napade še plemenita plesen, je čas trgatve za vino Kolednik – pozna trgatev. V nekaterih letih pustimo na trti grozdje laškega rizlinga, drugič sauvignona ali celo rumenega muškata. Vse pa je odvisno od kakovosti vinskega letnika in zdravstvenega stanja grozdja v času redne trgatve. Pri vinih pozne trgatve doživimo izredno harmonijo med količino alkohola, kislin in sladkorja. Bogastvo okusa in arome izredno lepo dopolnjujejo karakteristike prezrelega grozdja in žlahtne gnilobe.

 

 

 

 

Kolednik – izbor
koled izbŽe beseda izbor pove veliko o kakovosti vina. Grozdje, ki je dolgo časa dozorevalo na trti, skrbno odberemo in potrgamo. Odstranimo neprimerne dele grozdov ali celo cele grozde. Samo najboljše odbrano grozdje predelamo v predikatno vino stopnje izbor. Sladkorja je veliko, zato pustimo, da v alkohol povre samo del sladkorja. Izbori so skoraj praviloma v kategoriji polsladkih ali celo sladkih vin. Bogastvo arome je kombinacija primarnih sortnih arom in arom predikata. Predvsem zaznavamo veliko vonjav po prezrelem grozdju ter žlahtni gnilobi.

 

 

 

 

Kolednik – jagodni izbor
koled jagČe pustimo grozdje na trti tudi do novembra ali celo dalj, lahko potrgamo grozdje za kakovost jagodni izbor. Posebej odbrane posamezne jagode grozdja ali delov grozda predelamo ločeno. Prezrelost in z žlahtno gnilobo napadeno grozdje da vinu poseben karakter. Sladkorja je toliko, da skoraj praviloma pridelamo sladko vino. Močno prezrelo grozdje vsebuje veliko sladkorja. Koncentracija sladkorja v grozdju nastopi skoraj izključno na račun izgube vode. Veliko medenih odtenkov v aromi, žlahtna gniloba ter poln, sladak in harmoničen okus so značilni za vino jagodnega izbora.

 

 

 

 

Kolednik – ledeno vino
koled ledČe grozdje pustimo na trti tako dolgo, da nastopijo nizke temperature, lahko pridelamo tudi ledeno vino. Zaradi kristalizacije vode pride do izjemno visoke koncentracije tako sladkorja kakor tudi vseh ostalih sestavin v grozdju. Pri najnižji temperaturi opravimo trgatev grozdja in kaj hitro grozdje tudi stisnemo brez mletja. Koncentrat grozdnega soka tako stisnemo iz grozdnih jagod, kristali zamrznjene vode pa ostanejo v grozdni jagodi. Zaradi izjemno visokih sladkornih stopenj mošta je ledeno vino praviloma sladko vino. Količina sladkorja v vinu se lahko giblje tudi do 300 g/l. Značilen vonj koncentriranega mošta se prenese tudi v vino. Popolno harmonijo vina ustvari predvsem izjemno sladek okus.